Természeti értékek

Természeti értékek:

A falu körül természetvédelmi terület húzódik. Megtekintésre felsorolhatatlan mennyiségű természeti érték látnivaló érdemes. A homoki ősfenyves páratlan szépségével, maradvány jellegével, hegyvidéki-alföldi keverék flórájával méltán hazánk egyik 1954 óta kiemelten védett területe. Kitaibel Pál európai hírű orvosból lett botanikus tudós 1799-ben hívta fel a figyelmet erre a különleges fenyves erdőre. A fenyves megőrizte hidegtűrő hegyvidéki és melegkedvelő alföldi növényeit. Előfordul itt homoki varjúháj, fényes poloskamag, fekete kökörcsin, pázsitos és tarka nőszirom. A 449 hektár területű ősfenyves Fenyőfőtől egészen Bakonyszentlászlóig terjed. Ebből 322 hektár szigorúan védett. Sokáig tartotta magát az a nézet, mely szerint az ember telepítette be a fenyőket a futóhomok megkötése céljából. Az anekdota szerint Ausztriából származnak azok a fák, amelyek hatalmas példányait “iszonyatos nagy fa”-ként ismeri a népnyelv. Kitaibel Pál kopjafája pedig az erdő keleti szélén, a vasútvonal mellett áll.

A környéken a fődolomit tömbjeiben alakult ki Európa legvastagabb, 60 m-es bauxit lencséje, melyet külszíni fejtéssel termeltek ki, sajnos az ősfenyvest megbontva. Az ősfenyves mellett a Bakony felé húzódó ősborókást is érdemes megtekinteni. A környékbeli kirándulások, gyalogtúrák során számos botanikai, geológiai látnivalóban lehet gyönyörködni. Túrázni lehet a Cuha-patak szurdokvölgyében, a Hódos ér völgyében, a környező hegyek erdőségeiben (barlangok, források, emlékművek, kilátók, romok)

Bakonyszentlászlóról Zircre, illetve Veszprémbe az 1896-ban épített nagyvasúton, melyen 40 km/ó sebességgel kanyarogva, alagutakon keresztül halad a vonat, különleges utazásban vehetnek részt a turisták.